![]() |
![]() |
A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) által NAH-1-1125/2019 számon akkreditált vizsgáló laboratórium |
![]() |
![]() |
![]() |
Lehetőség a termelés buktatóinak megismeréséreMegjelent: ŐSTERMELŐ 2009A mezőgazdasági termelés során mindig vannak olyan hatások, amit, sokszor még megismerni is nehéz, nemhogy kivédeni. Ez nemcsak a növénytermelés területén érvényes (sok eső- kevés eső, tápanyag felvételi zavarok, tápanyag egyensúly felbomlás, stb.), hanem az állattenyésztésnél is (rejtett állatbetegségek, egyes fajták érzékenysége, takarmányozási anomáliák, stb.) A brojler csibe termelésre kidolgoztunk egy olyan matematikai módszert, aminek segítségével a nevelés során jelentkező buktatók feltárhatók. Természetesen ez más termelésre is érvényesíthető. A gazdaságos termelés és a minőségi vágott árú biztosítása szorosan összefügg egymással, egymás hatását erősíteni vagy gyengíteni képes. A termelőnél ez úgy fogalmazódik meg, hogy a vágóhíd mennyit ad a kész brojler csibe élosúly kg-jáért, holott a kérdésnek ez csupán az egyik oldala. Természetes, hogy minden termelőt (a feldolgozót is !) a nyereség érdekel. Közelebbről megnézve, a nyereség két nagy részre bontható, a kereskedelmi profitra és a biológiai profitra. A kereskedelmi profitot sok külső hatás befolyásolja, de az tisztán látható, ha minőségi árút nem tudunk termelni, akkor kereskedelmi profit megszerzése is sokkal nehezebb. Mi termelők a legtöbbet a biológiai profit megtermeléséért tehetünk, azaz az egyenletes jó minőségi áru előállításáért. Írásomban olyan eljárás, rendszer, folyamat vázlatát szeretném bemutatni, amely a termelés folyamatának követését teszi lehetővé a terméken keresztül. Az eljárás kidolgozása során több mint egymillió csibe fejlődését figyeltük meg 16 nevelési cikluson keresztül, különböző technológiai, takarmányozási feltételek mellett. Maradjunk a termelés biológiai megítélésénél. Ide sorolom a genetikai adottságokat (fajta kérdés), a technológiai berendezések kiszolgáló szerepét, a takarmányozás elméleti és gyakorlati végrehajtását, az állat-egészségügyi helyzet befolyását és a telepi munkaszervezés hatását. Írásomban nem kívánok foglalkozni a csibe fajták és változatok termelésével, mert ez önmagában is szerteágazó kérdést ölelne fel. Bár a kidolgozott módszer alkalmas a fajták (változatok) összehasonlítására, azonos tartási körülmények biztosítása mellett. A technológia,- takarmányozás,- állategészségégügyi helyzet,- munkaszervezés hatásának megítélésével foglalkozom. Szükséges adatok: Lehetőség szerint csak olyan adatokat vettem figyelembe, amelyek a termelés során egyébként is fel kell jegyezni.
Nézzünk egy példát a rendszer muködésére
Az alábbiakban csak a legfontosabb elemeket említem meg. A telepítés 4 ólba történt, összesen 40 000 csibét telepítettek, leadási átlag testtömeg 2,1 kg 41 napra.
Az alábbi ábra a testtömeg növekedést mutatja a nevelési napok elore haladtával. ![]()
Első pillantásra is látszik, hogy a termelést jelző testtömeg alakulása szinte rásimul a technológia által előírt görbére (folyamatos vonal). Tehát a termelés technológia szerint alakult, hiba nem látszik.
![]() A fejlődés az első napokban kielégítően alakult, de a 9. naptól a teljesítmény csökkent. Oka a táp nyers fehérje szintje nem volt meg, a 4-es ólnál véletlenül táp csere történt (erőteljes csökkenés). A 12-17 nap között bélgyulladás történt (kikezelték), a termelés visszaesett, majd ismét megindult úgy, hogy még a technológiai szintet is meghaladta. A 23. napon áttértek a nevelő tápra, amely beltartalmában nem volt összhangban az indító táppal, ezért a termelés visszaesett. A szállítmányt a csibék megették a 25-26. napra, az új szállítmány már megfelelő volt, a fejlődés erőteljesen megindult és a továbbiakban már a technológiai szint felett termelt az állomány. Mindezekből látszik, hogy még a szép eredményt hozó termelés mellett is milyen problémák húzódnak meg. Összefoglalva:
A rendszer alkalmas arra, hogy olyan eltérésekre is rávilágítson, amely a termelés során rejtve marad.
|
||
![]() |
![]() |